Skip to content
Menu

Festivali i digitalna era – kako tehnologija menja doživljaj festivala?

Festivali i digitalna era – kako tehnologija menja doživljaj festivala?

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija igra značajnu ulogu u gotovo svakom aspektu našeg života, uključujući i način na koji doživljavamo festivale. Društvene mreže, virtuelna stvarnost i druge digitalne inovacije donose pravu revoluciju u metodama na koje festivali funkcionišu, privlače publiku i omogućavaju interakciju sa posetiocima na potpuno nov način.

Jedan od uočljivijih načina na koji tehnologija utiče na fesivale i njihovu realizaciju jesu svakako društvene mreže. Festivali sada koriste platforme kao što su Facebook, Instagram, Twitter, TikTok i ostale društvene mreže kako bi intenzivirali i ojačali svoju promociju, te tim putem dosegnuli širok krug ljudi. Shodno tome, ovakav pristup omogućava organizatorima da informišu publiku o programu, izvođačima, lokaciji i svim ostalim neophodnim informacijama pre nego što festival uopšte započne. Pored toga, posetioci festivala  takođe koriste društvene mreže kako bi delili svoja iskustva u realnom vremenu, stvarajući osećaj zajedništva i uzbuđenja među onima koji nisu prisutni. Virtuelna stvarnost (VR) je još jedna tehnologija koja postaje sve popularnija i aktulenija u svetu festivala. Organizatori koriste virtuelnu tehnologiju kako bi omogućili ljudima širom sveta da dožive atmosferu festivala, bez fizičkog pristupa istom. Prema tome, ljudi koji žele da isprate festival, a nisu bili u mogućnosti da fizički odu na mesto dešavanja, zahvaljujući VR naočarama mogu doživeti potpunu atmosferu festivalskog prostora, scena i videti izvođače izbliza. Ovo otvara vrata za globalno učešće na festivalima, te širi publiku na nove nivoe. Osim prethodno navedenog, digitalne inovacije unapređuju interakciju između posetilaca i samih festivala. Mobilne aplikacije su postače gotovo neizostavne na festivalima, pružajući korisne informacije o rasporedu događaja, kartama lokacije, kao i mogućnostima kupovine ulaznica na prodajnim mestima ili putem interneta, ali i informacije o propratnim proizvodima vezanim za sam festival. Zahvaljujući postojanju velkog broja aplikacija i društvenih mreža organizatori festivala imaju mogućnost da stupe u direktan odnos sa posetiocima, pružajući im relevantna obaveštenja i informacije, ali određene personalizovane ponude. Međutim, iako tehnologija donosi mnogobrojne prednosti, takođe sa druge strane postoji i zabrinutost da bi se mogla narušiti autentičnost festivalskog iskustva. Preterana upotreba pametnih telefona i društvenih mreža može odući pažnju posetilaca od samog događaja, te umanjiti njihovu sposobnost da potpuno uživaju u umetnosti i doživljaju žive muzike.

Na kraju, tehnologija ima značajan uticaj na festival u digitalnoj eri. Društvene mreže, virtuelna stvarnost i mobilne aplikacije pružaju neverovatne mogućnosti za promociju, učešće i interakciju posetilaca na potpuno novi način. Organizatori i posetioci treba da budu svesni kako mogu iskoristiti ovu tehnološku revoluciju na najbolji mogući način kako bi oplemenili festivalsko iskustvo, bez gubitka autentičnosti i suštine onoga što festivali zaista predstavljaju.

 

Novosadski omladinski festival se realizuje u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS u okviru programa “Mladi u Centru održive zajednice“, a koji finansira Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade